2011. január 16., vasárnap

Robin Baker – Sperm War



Egy kissé sikamlósabb téma következik. Sajnos, az eredeti olvasmányomat az egy hónapos hazalátogatásunk során, véletlenül, otthon hagytam, így új után kellett néznem. Ekkor történt, h kolléganőm felhívta a figyelmem egy általa nagyon kedvelt és mindenkinek ajánlott könyvre. Elsőre kicsit meghökkentem a címtől: Sperm Wars…hmm…elözönlöttek az asszociációk, h mire számítsak. Ő ráerősített erre azzal, h eléggé mélyre mászik az író a szexualitásban és tele van erotikus leírással. Gondoltam, egyszer ezt is ki kell próbálni, jöjjön, aminek jönnie kell. Kivételesen, ilyen nagyon ritkán fordul elő, elfogadtam a felajánlást, h kölcsönadja nekem a könyvet. Valójában ezt nem szeretem, mert nagyon kell vigyázni rá és én, ismerve, magamat, bmit elkövethetek a szerencsétlen papírral szemben a csokitól kezdve a naptejig.  Ráadásul nem tehetem ki a polcomra, mint „trófeát” és nem önthet el a melengető érzés ahányszor ránézek, h ezt is elolvastam, a „közös” élmény. De sebaj, mert ezt a könyvet biztosan meg fogom venni!
Ez az a mű, amit Eric Berne Emberi Játszmák és Sorskönyve után tennék kötelezővé minden önmagát kereső és felnőtté váló emberi lénynek. Tény, h nyíltan kezeli a szex témát, de nem, mint egy pornó, hanem csakis tudományos szempontból. Az egyes fejezetekben egy-egy témát boncolgat több példán keresztül, majd elemzi azokat. Senki ne egy „izgató, erotikával fűtött” könyvre számítson. Nem a vágykeltés a célja, hanem az ismeret átadása.  Az író egy tudós, aki már óriási tapasztalattal és publikáció halommal a háta mögött úgy döntött, h közérthetővé teszi az emberi szexuális viselkedés hátterét, h mi megy igazán végbe bennünk az együttlét során, hogyan zajlik a fogantatás.  Mindenki számára is érthető módon magyarázza el, h mi áll a hátterében a megcsalásnak, a szexuális étvágynak, a konfliktusoknak. Nincs másról szó, mint az emberi reprodukcióról és hogy ezt a nő és a férfi hogyan tudja befolyásolni. Szinte a szó szoros értelemben önmagadba látsz bele és megérted, h mikor, miért vagy kívánósabb és termékenyebb és mikor miért nem. Mindezt kizárólag biológiai szempontból. Nem tesz mögé érzelmi, pszichológiai hátteret, ez nem is az ő területe. Bár néha hiányzik és megfogalmazódik pár kérdés ezzel az oldallal kapcsolatban is, de félre kell tenni és elfogadni azt, amit ad a könyv. Mert sokat tesz érted és Te sokat teszel önmagadért és a párodért, ha belemélyedsz. Érdekes, tanulságos és csak több lehetsz. Az 100%, h ha a gyerekem eléri a megfelelő kort, akkor a kezébe fogom nyomni, h „tessék, ebből tanulj”. Nem mondja meg, h hogyan legyél jobb az ágyban vagy vonzóbb a másik nem számára. Egyszerűen csak elmagyarázza, h megértsd a szexuális viselkedésed, miért maszturbálunk, hogyan működik a másság és ez hogyan hat az emberi reprodukcióra, miért erőszakolnak meg férfiak nőket. Rengeteg új dolgot tanultam, amiről anno a biológia órán sosem esett szó. Például, tudtátok, h a spermáknak több fajtája létezik? Vagy hogy a férfiak ahhoz igazítják az ejakulátumuk mennyiségét, h szerintük mekkora a valószínűsége annak, h a párjuk hűtlen volt hozzájuk? Vagy azt, h a maszturbációval a nők és a férfiak is a termékenységüket képesek szabályozni? Mind-mind olyan kérdés, amibe, most már tudom, h nem szabad belepirulni, ezeknek a dolgoknak megvan a maga helye és funkciója az emberi testben. Csodálatos, h mennyire ki vagyunk találva, és hogy ez az egész milyen precízen és érzékenyen a változásokra működik.

A maga nemében forradalmi ez a könyv és csak sajnálni tudom, h magyarul még nem jelent meg. Nem is tudom, mi lehet az oka, hiszen annyi minden kevésbé haszontalan is megjelenik már manapság és egy ilyen könyv meg nem…Na jó, nem evezek az ítéletek óceánjára, mert csak elmerülök. Azt viszont mondhatom, h akit érdekel ez a téma, rendelje meg (eBay, Amazon), nem fog csalódni és egy értékes darabbal gazdagodik a könyvtára. Amit pedig külön meg kell jegyeznem, h maga a szöveg nagyon jól érthető. Nem anyanyelvi angolként olvasni mindig nehéz és eleinte kínlódok, h hozzászokjak az író szóhasználatához, de ebben az esetben végig könnyű dolgom volt. És most már az is biztos, h ha legközelebb külföldön nőgyógyásznál járok, jobban fogom érteni, h miről hablatyol és én jobban el tudom mondani, h mi a gondom! :)

1 megjegyzés:

  1. Volt szerencsém rátalálni a fenti könyvre - magyarul! Bp-en, egy leárazott könyveket árusító boltban (Könyvudvar) 550 Ft-ért lett az enyém...
    Először sokat gondolkodtam rajta, megvegyem-e. Most, hogy már elolvastam, azt mondom: 5 ezret is megér. Valóban szenzációs!
    Szándékomban állt már a gyermekem kezébe adni, csak eddig nem tudtam, hogy vezessem elő... Biztosra akartam menni, hogy valóban el is olvassa.
    Most már tudom, mit fogok tenni: elolvastatom vele a könyvajánlódat. Köszönöm!

    VálaszTörlés